donderdag 20 december 2012

Zo geef jij een killer presentatie

Je hebt knikkende knieen, een droge mond en zweethanden... Aaah je moet een presentatie geven! Voor de hele klas en docent, en dan moet je ook nog eens onthouden wat je moet zeggen. Zucht, het is elke keer weer een klus. Met deze tips leer je hoe je een presentatie kunt rocken!

Een goede voorbereiding is het halve werk:

1. Bedenk wat je met de presentatie wilt bereiken.
Het is belangrijk om over je doel na te denken. Wil je bijvoorbeeld kennis overdragen? Of wil je gedrag beinvloeden? Misschien wil jij het publiek juist amuseren. Of misschien wil jij het publiek overtuigen. Het doel van een presentatie bepaalt de inhoud van je verhaal.

2. Wie is je publiek?
Bedenk aan wie je je verhaal vertelt. Elk publiek vereist een andere aanpak. Vertel je het tegen een jong publiek, kies dan ook makkelijke woorden. Moet jij (fictief) wijkbewoners overtuigen dat er een nieuwe brug moet komen? Zij willen dan weten wat, wanneer, waarom en hoe er in hun omgeving iets verandert.

3. Structuur.
Als je een goede structuur hebt, is het verhaal beter om te volgen. Zorg dus dat er een duidelijke inleiding, middenstuk en conclusie in jouw verhaal zit.

4. Maak een powerpoint.
Je zal het zelf vast wel eens gemerkt hebben; je concentreren bij een presentatie is best lastig. Maak daarom een powerpoint. Je publiek zal je verhaal dan beter kunnen volgen en je verhaal komt helderder over.


5. Het getal ''drie''.
Voorkom dat je publiek een overkill aan informatie krijgt en gebruik daarom nooit meer dan drie bullits per sheet.

6. Oefenen, oefenen, oefenen...
Oefen hardop. Niet voor de spiegel, want dan raak je snel afgeleid. Hoe meer je oefent, hoe beter je het verhaal kent en hoe minder zenuwachtig je zal zijn. Let wel op dat je niet teveel oefent, dan kan je verhaal een beetje nep overkomen. Drie keer is een goed richtlijn.

7. Steekwoorden.
De draad kwijtraken tijdens een presentatie kan gebeuren. Daarom is het verstandig om wat steekwoorden op te schrijven. Je hele verhaal op een blaadje is niet slim, want dan is de kans groot dat je steeds op het blaadje gaat kijken (en dan kan je niet makkelijk vinden waar je bent gebleven).


Tijdens de presentatie:

1. Gebruik lichaamstaal.
De manier waarop je praat, staat en je mimiek zijn heel belangrijk. Het bepaalt voor een groot deel hoe je verhaal overkomt. Zorg dus dat je rechtop staat (denk aan een touwtje die je omhoog trekt), kijk recht de klas in en houd je handen op een rustige plek. Kijk niet teveel op je blaadje!

2. Humor.
Gebruik humor om je presentatie levendig te houden.

3. Geef het publiek iets te doen.
Maak een dialoog van je presentatie, geen monoloog. Zo blijft het publiek wakker en wordt de presentatie interactief. Zeker niet saai!

4. Oh nee! Ik ben de draad kwijt.
Dit kan gebeuren en is heel normaal. Het belangrijkst is dat je rustig blijft. Weet jij nog wel het volgende deel? Herpak jezelf en sla het stuk over. Het publiek kent de tekst toch niet, dus ze zullen niet doorhebben dat jij een deel van het verhaal hebt overgeslagen. Weet jij het verhaal helemaal niet meer? Blijf rustig en probeer te improviseren. Waarschijnlijk heb jij je goed ingelezen over het onderwerp waar jij over presenteert, dus vertrouw op jezelf!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.