zaterdag 12 januari 2013

Get more confidence

Veel mensen hebben weinig zelfvertrouwen en weten niet precies wat ze kunnen doen om dit zelfvertrouwen te vergroten. Daarom geef ik jullie een aantal tips om je te helpen bij het krijgen van meer zelfvertrouwen.

Tip 1 ; houdt je successen bij.
Begin met het bijhouden van een lijst met dingen die je met succes hebt afgerond. Sta stil bij deze (kleine) successen en geniet er ook van. Door je successen bij te houden richt je je meer op het positieve. Zogeheten 'to do' lijstjes hebben juist een negatieve invloed op je zelfvertrouwen.

Tip 2 ; wees niet te streng voor jezelf.
Ga niet geforceerd om met moeilijke situaties. Dwing jezelf niet om bijvoorbeeld op een feestje met minimaal twee personen een leuk gesprek te voeren. Focus je op een simpel gesprek en bedenk van te voren waar je het over wilt hebben, al is het over het weer. Wees trots op jezelf als het je gelukt is.

Tip 3 ; ken je goede eigenschappen.
Weet wat je kunt en waar je goed in bent. Probeer hier gebruik van te maken door jezelf in situaties te begeven waarin je deze eigenschappen kunt laten zien. Ben je goed in sport en organiseert jouw werkgever regelmatig een sportevenement? Doe mee! Dit draagt zeker bij aan je zelfvertrouwen en maakt de omgang met andere personen gemakkelijker.

Tip 4 ; complimenten accepteren.
Het krijgen van complimenten kan je zelfrespect en zelfvertrouwen flink vergroten. Echter, je moet deze complimenten wel accepteren en niet zeggen ''Ach, zo goed is dat ook weer niet''. Geef ook regelmatig complimenten aan anderen, dit zorgt er meestal voor dat je ook waardering terug krijgt.

Tip 5 ; voorkom zwart-wit denken.
Zwart-wit denken is een belangrijke valkuil voor een gebrek aan zelfvertrouwen. Of je doet iets goed, of juist helemaal fout. Niemand is perfect of een complete mislukkeling. Ben jij een zwart-wit denker? Wees je bewust van deze denkwijze en laat het niet toe.

Tip 6 ; verbeter je lichaamshouding.
Een hele simpele tip is het letten op je lichaamshouding. Aan de hand van iemands houding zijn mensen al gauw geneigd een oordeel te vellen. Zit of sta rechtop, niet met je armen over elkaar, laat je schouders niet hangen en kijk mensen recht in de ogen.

Tip 7 ; durf fouten te maken.
Iedereen maakt fouten, niemand maakt geen fouten. Van fouten leer je, dus er is geen enkele reden om boos te worden op jezelf. Het siert je wanneer je verantwoordelijkheid voor je fout neemt en deze herstelt.

Tip 8 ; stel uitdagende en haalbare doelen.
Door het stellen van voor jou uitdagende en vooral haalbare doelen, zul je vaker slagen en succes behalen. Stel dus niet te hoge eisen, anders kun je het idee krijgen dat je niks kunt. Hoe vaker je een gesteld doel haalt, hoe meer zelfvertrouwen je krijgt en hoe gelukkiger je zult zijn.

Tip 9 ; ga om met succesvolle personen.
Deze tip ligt in lijn met de uitspraak ''Waar je mee omgaat, raak je mee besmet''. Begeef je zoveel mogelijk in de omgeving van succesvolle mensen en leer van deze personen in plaats van je bedreigd te voelen. Grote kans dat je gemotiveerd wordt om zelf succesvol te worden.

Tip 10 ; investeer in jezelf.
Kennis en vaardigheden vergroten je zelfvertrouwen. Investeer in je eigen ontwikkeling: volg een cursus of een opleiding, lees boeken of kijk documentaires. Onderzoek wat jou interesseert en je werkt onbewust aan je zelfvertrouwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.