woensdag 18 maart 2015

Hoe krijg je optredens voor je band

Ik heb onlangs via mijn stage een lezing gevolgd over hoe je optredens kunt krijgen voor je band. Ik vond dit onwijs interessant en handig, en wellicht ook handig voor de muzikanten onder mijn lezers. Pak dus snel pen en papier bij de hand, en maak handige notities.
☀️🎶🎶

Shortlist:

  1. Stuur een korte, duidelijke mail waarin je verteld waarom de boeker jouw band wil boeken.
  2. Maak kort duidelijk waarom je ergens wil spelen.
  3. Mail iedere week tien kroegen en bel deze vervolgens op om afspraken te maken.
  4. Doe mee aan bandwedstrijden om connecties te leggen bij poppodia. 
  5. Bereid je shows goed voor, elke show kan een omslag geven.
  6. Durf op je doel af te stappen.
80s baby
1. Wat maakt jouw band uniek?
Bedenk goed waarom de boeker wil dat jij op zijn locatie een optreden geeft. Zorg dat je in ongeveer drie zinnen kunt vertellen wie je bent en geef andere bands als voorbeelden zodat de boeker al ongeveer weet hoe je band klinkt zonder je muziek te horen. Deze zinnen moeten zo interessant zijn, dat de boeker zin heeft om naar je muziek te luisteren. In de mail naar de boeker plaats je ook bandfoto's, je muziek en biografie. Ook stuur je de links naar je website, social media en SoundCloud.

2. Speel niet voor het geld
Een boeker heeft het door als je alleen maar voor geld komt, wanneer je geld wilt verdienen kun je beter een bijbaan nemen. Als beginnende band heb je geld nodig maar bedenk eens wat een optreden op kan leveren naast geld. 

3. Mail iedere week tien kroegen
Stuur elke week tien kroegen de erg uitnodigende mail die je hebt geschreven, waarin je overigens nog niet om geld vraagt. Als het goed is krijg je elke week een aantal reacties terug. Zo niet, dan kun je proberen de kroegen aan wie je een mail gestuurd hebt te bellen, of om er langs te gaan. Wanneer je het eerste contact gelegd hebt, bel je de boeker van die kroeg op om een datum af te spreken en het bedrag af te spreken waarmee jullie de kosten kunnen dekken. Bevestig dit vervolgens ook nog via de mail.
😋🔽🌚🔼👌🌸
4. Spelen in een poppodium
De makkelijkste manier om in een poppodium op te kunnen treden is door mee te doen met bandwedstrijden. Tijdens de avond waarop je speelt kun je de eerste connecties leggen en zorgen dat de medewerkers je leren kennen. Zorg dat je heel vriendelijk bent want de kans is groot dat één van hun de boeker van de zaal kent. Soms heb je het geluk dat de boeker in de zaal aanwezig is, vraag hier gerust om aan de medewerkers van het poppodium.

5. Bereid je goed voor
Shows horen zo goed te zijn dat de boeker of kroegbaas je terug wil zien. Blijf altijd beleefd tegen de kroegbaas of boeker, speel zo goed als je kunt, denk aan het geluidsniveau, zorg dat je al je spullen op orde hebt en haal publiek naar de kroeg of zaal. Wanneer een kroegbaas of boeker ziet dat jij een publiekstrekker bent zal hij geneigd zijn om jouw band nog eens uit te nodigen.

6. Durf te vragen
Een heel belangrijk onderdeel voor kunstenaars, artiesten, acteurs en eigenlijk voor iedereen is dat je gewoon recht op je doel af moet gaan. Wanneer jij denkt dat mensen iets voor jou kunnen betekenen vertel het dan aan hen en leg uit wat jij terug kunt doen voor ze. Wees niet bang om te bellen want het ergste wat je kan overkomen is dat de ander zegt dat hij/zij je niet kan helpen. Het helpt heel erg als mensen je al kennen doordat je een netwerk gemaakt hebt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.