maandag 11 februari 2013

What to read?

Boeken voor je literatuurlijst lezen? Daar heb je tijdens het schooljaar echt geen tijd voor, dat doe je tijdens je vakantie wel. Denk je. Misschien leen je nog netjes een stapeltje boeken van de bieb, maar grote kans dat Mulisch, Hermans en Reve je heel de vakantie verwijtend aanstaren vanaf je bureau, omdat jij geen zin hebt om eraan te beginnen. Het kan anders. Deze boeken lees je met plezier in je vakantie en ze mogen op je lijst!
1. Stefan Brijs - De Engelenmaker
Science fiction, een thriller, literatuur. Het is lastig om De Engelenmaker van Stefan Brijs in een hokje te stoppen. Dat hoeft ook niet. De Engelenmaker is simpelweg een heel goed boek. Het verhaal speelt in een klein dorpje in Zuid-Limburg, waar een dokter komt wonen met een eeneiige drieling. Al snel gonst het in het dorp van de geruchten. Wat is er aan de hand met de drieling? Dat de jongetjes ziek zijn is duidelijk, maar wat heeft hun vader daarmee te maken? De Engelenmaker is een flinke pil, maar eenmaal begonnen kun je niet meer stoppen met lezen, zo genadeloos wordt de spanning opgebouwd.

2. Hanna Bervoets - Lieve Celine
Brooke is laagbegaafd. Brooke is fan van Celine Dion. Brooke wil niets liever dan Celine Dion zien optreden. En dus neemt Brooke het vliegtuig naar Las Vegas. Onderweg schrijft ze de ene brief na de andere aan Celine, waarin langzaam duidelijk wordt wat voor gruwelijk geheim ze met zich meedraagt. Lieve Celine is minstens even vlot geschreven als een chicklit en net zo grappig, maar heeft ook een serieuze onderlaag. Hierdoor slaagt Hanna Bervoets erin om je te laten lachen en huilen tegelijk.

3. Pia de Jong - Lange dagen
Wat doe je als je ouders besluiten om deze zomervakantie te gaan wandelen in Lapland? De veertienjarige Eva heeft weinig keus. Ze moet mee. Tijdens de vakantie worden de relaties tussen de gezinsleden steeds verder op scherp gesteld. Pia de Jong schetst in heldere, korte zinnen zonder veel beeldspraak een overtuigend beeld van een jong meisje op horrorvakantie. Met iedere stap die Eva zet, word je als lezer gelukkiger van je eigen vakantie!

4. Arnon Grunberg - Tirza
Grunberg? Die is toch heel erg literair verantwoord en moeilijk? Uh... ja. Tenminste, literair verantwoord is hij altijd, moeilijk verschilt per roman. Tirzo valt in de categorie: heel goed te doen en is vergeleken met andere boeken van Grunberg een eitje. Nog belangrijker: Tirza is een spannend en origineel boek, dat je uit wil lezen. Tirza is de jongste dochter van Jorgen Holmeester en zijn lieveling. Dat hij zijn baan kwijt is, dat zijn vrouw bij hem weg is, het maakt hem niets uit. Zolang Tirza maar zijn kleine meisje blijft, heeft zijn leven zin. Dan krijgt Tirza een vriend en gaat het mis... Maak je docent en jezelf blij en zet Tirza op je lijst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.