zondag 17 februari 2013

WorkSmart

Leren voor proefwerken en tentamens kan een vervelende klus zijn. Het kan zelfs zo zijn dat je soms door de bomen het bos niet meer kunt zien. Vaak lukt leren je al veel beter als je een goede planning hebt die je voorbereiding structuur geeft. Gelukkig kun je leren om beter te plannen!

Het model hieronder - WorkSmart - bevat tips van studenten die juist heel goed zijn in plannen en deze tips gebruiken om goede resultaten te halen op hun toetsen en daarbij nog eens veel vrije tijd over te houden om leuke dingen te doen. Dat wil jij toch ook?
WorkSmart
Plan alles, ook je vrije tijd. Maak bij voorkeur gebruik van een agenda waarin je een weekoverzicht hebt. Tip: 5 vuistregels voor een goede planning.
  1. Plan achterstevoren. Wat is er nodig om een goed resultaat te halen?
  2. Plan wanneer je leert, niet wanneer het af moet zijn.
  3. Controleer of je op schema bent en pas eventueel je planning aan.
  4. Geef jezelf een buffer: een paar dagen voor je proefwerk waarin je niets meer hoeft te doen, en die je eventueel kan gebruiken als je achterloopt.
  5. Wissel de manieren waarop je de stof leert af.
Tip
Koppel de leerstof aan onderwerpen die je zelf interessant vindt. Maak aantekeningen. Stel vragen. Vraag om feedback. Praat over de stof met andere leerlingen. Onthoud: fouten maken mag en is bovendien erg leerzaam. Onderschat niet hoeveel jij voor je medeleerlingen kan betekenen en andersom.

Proefwerktip
Bij open vragen: lees eerst alle vragen van het proefwerk en schrijf alvast steekwoorden op een kladblaadje. Werk eerst de antwoorden die je zeker weet uit. Iets wordt nooit twee keer gevraagd, en meestal moeten vier a vijf belangrijke begrippen in een antwoord aan bod komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.