maandag 15 april 2013

Clusterhoofdpijn: what to do?

Hoofdpijn kan je dag flink verpesten. Zeker als je een zware vorm van hoofdpijn hebt en een kleine straal daglicht al te veel is.. Maar wat doe je dan? In de maand april vertel ik jullie over vier verschillende soorten hoofdpijn, en wat je hier het beste tegen kunt doen. Vandaag ga ik het met jullie hebben over clusterhoofdpijn.

Clusterhoofdpijn is een aparte soort hoofdpijn en komt maar weinig voor. De hoofdpijn komt in aanvallen van hevige, stekende pijn, waarbij de ogen vaak tranen en rood worden. De aanvallen kunnen in een korte periode vaak optreden, meerdere keren per dag, om vervolgens een paar maanden weg te blijven. In tegenstelling tot bij een migraineaanval is het bij een aanval van clusterhoofdpijn maar moeilijk om stil te blijven zitten. Oorzaken zijn nauwelijks aan te wijzen. In veel gevallen lijkt iets erfelijks de oorzaak te zijn, maar ook weersomstandigheden, temperatuurschommelingen, een gebrek aan slaap en een teveel aan alcohol kunnen een grote rol spelen bij de aanvallen. Mensen die last hebben van de aanvallen, weten vaak zelf wanneer ze er precies vatbaar voor zijn.
Tumblr_mk4s63sjup1rhugjro1_400_large
De kenmerken

  • Aanvallen van eenzijdige, intense pijn.
  • Kan 15 minuten tot drie uur duren.
  • De pijn komt vaak achter een oog.
  • Rode, tranende ogen en afzakkende oogleden.
  • Transpiratie en een verstopte neus.
  • Kleine pupillen.
Clusterhoodpijn is goed te bestrijden met medicijnen en dit is ook echt wanneer je de diagnose van clusterhoofdpijn gesteld krijgt. Medicijnen kunnen het aantal aanvallen verminderen en de pijn onderdrukken. Na het gebruik van injecties met het middel Triptan is driekwart van de patiënten binnen een kwartier van hun hoofdpijn af. Ook het inademen van zuivere zuurstof schijnt een goede behandeling te zijn. Genezen worden kan clusterhoofdpijn (nog) niet, de medicijnen zijn puur gericht op het verminderen van aanvallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.