maandag 8 april 2013

Migraine: what to do?

Hoofdpijn kan je dag flink verpesten. Zeker als je een zware vorm van hoofdpijn hebt en een kleine straal daglicht al te veel is.. Maar wat doe je dan? In de maand april vertel ik jullie over vier verschillende soorten hoofdpijn, en wat je hier het beste tegen kunt doen. Vandaag ga ik het met jullie hebben over migraine.

Migraine is één van de bekendste en meest voorkomende vormen van hoofdpijn: ongeveer 10% van de bevolking lijdt hieraan. Migraine kan omschreven worden als zware hoofdpijn die vaak gepaard gaat met het niet kunnen verdragen van licht en geluid. Migraine komt in aanvallen die vaak een hele dag (of zelfs meerdere dagen) kunnen duren. Soms is er ook sprake van misselijkheid en overgeven en in veel gevallen ziet het slachtoffer ook flikkeringen of gekleurde vlekken, aan één kant van het gezicht of voor het hele gezichtsveld. Veel slachtoffers voelen een migraineaanval van te voren aankomen en weten wanneer ze het meeste risico lopen op een aanval. Een precieze oorzaak is moeilijk aan te wijzen, voor een deel is migraine waarschijnlijk erfelijk bepaald. Er bestaan uitlokkers, maar die zijn eigenlijk bij iedereen verschillend.
Tumblr_mk4s63sjup1rhugjro1_400_large
De kenmerken

  • Kan vier uur tot drie dagen duren.
  • Eenzijdige, bonzende hoofdpijn.
  • Verergerd bij beweging, licht of geluid.
  • Gaat vaak gepaard met misselijkheid of overgeven, gevoeligheid voor licht en/of geluid en het zien van flikkeringen en vlekken.
Voor migraine bestaan medicijnen die de aanval bestrijden, die ingenomen moeten worden als een migraineaanval zich inzet, of medicijnen die de aanval voorkomen, die dagelijks ingenomen moeten worden. Het verschilt wel per persoon welke medicijnen goed reageren. Wat bij vrijwel iedereen helpt, is om tijdens een aanval in een zo donker mogelijke kamer te liggen, zonder geluid of andere invloeden van buitenaf. In feite is het dan gewoon wachten tot de aanval overgaat. Verschillende therapieën die soms kunnen helpen de hoeveelheid aanvallen te verminderen zijn fysiotherapie, yoga of acupunctuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.