vrijdag 20 december 2013

Zo ga je jetlags te lijf

Drie keer sneller uit je dip. Door een jetlag kun je je extreem moe voelen op momenten dat het niet uitkomt. Lichttherapie biedt de uitkomt.

 

Wie op reis per vliegtuig meer dan drie tijdzones passeert, kan ten prooi vallen aan een jetlag. De een krijgt last van zijn maag, de ander raakt moe en geïrriteerd of valt juist helemaal niet meer in slaap. Jetlagklachten uiten zich bij iedereen anders, en niet iedereen loopt weer even snel in de maat.

Gemiddeld genomen ben je aan elk uur tijdsverschil een hersteldag kwijt. Voor reizen in oostelijke richting wordt voor elk uur anderhalve dag gerekend. Maar wie drie tijdzones wil wegwerken in één dag, zou gebruik kunnen maken van nieuwe inzichten op het gebied van lichttherapie. Het volstaat namelijk om een half uur extra in de zon te duiken of je een half uur te laten belichten door speciaal verkrijgbare daglichtlampen (van Philips of Vilux bijvoorbeeld).

Pak je vluchtgegevens er maar bij en bereken op welk moment je moet bijlichten en of je zonlicht op sommige momenten misschien beter kunt vermijden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.