woensdag 9 april 2014

Tien redenen om te knuffelen

Na een lange, vermoeiende en stressvolle dag voel je je vaak moe en misschien een beetje afwezig. Pas wanneer iemand een hand, verwacht of onverwacht, op je schouder legt merk je pas dat afwezige gevoel. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat hoe meer je knuffelt op een dag, hoe beter! Dat is dus de reden waarom ik jullie vandaag tien redenen geef waarom je zou moeten knuffelen.
(100+) Tumblr

1. Knuffelen verhoogt oxytocine in je lichaam. Oxytocine is een hormoon met verschillende werkingen. Zo zorgt het bijvoorbeeld voor dat er melk voor borstvoeding beschikbaar is. Maar in de hersenen heeft het hormoon een heel andere werking, specifiek gericht op het verbinden van sociale contacten zoals de verbinding met je moeder, vrienden maar ook met je partner. Het heeft ook het vermogen om solidariteit tussen vreemden te verhogen. Wanneer je dus meer van dit hormoon hebt, door veel te knuffelen, kom je meer in verbinding met anderen.

2. Knuffelen verbeterd de band met je geliefden. Knuffelen verhoogt vertrouwen, voedt relaties met anderen en verhoogt zelfvertrouwen. Kortom, het maakt je een blijer mens!

3. Knuffelen verlaagt stress. Cortisol is een hormoon dat ook wel het stresshormoon wordt genoemd. Elke vorm van stress zorgt ervoor dat het hormoon vrij komt. Een goede knuffel verlaagt het cortisol gehalte en hierdoor zul je dus ook minder stress ervaren.

4. Knuffelen verlaagt je bloeddruk. Door zoveel mogelijk knuffels per dag te verzamelen zal je bloeddruk dalen. Een heel goed en doeltreffend medicijn dus voor de belangrijkste spier in je lichaam; het hart.

5. Knuffelen is als een goede daad verrichten. Je weet vaak niet goed wat er nou bij iemand anders speelt, waar hij of zij op dat moment mee worstelt. Misschien heeft die iemand wel een hele moeilijke dag, zonder dat je het weet. Wanneer een goede, oprechte knuffel wordt gegeven, kan dat iemands dag een positieve draai geven.

6. Een knuffel voelt heerlijk! De kracht van menselijke aanraking is groot, en ons lichaam is gevuld met zenuwen die klaar zijn, zelfs staan te springen om een aanraking. De meeste van ons hebben vaak erg behoefte aan een knuffel of een aanraking, maar zijn zich hier niet eens van bewust.

7. Knuffelen kan een slechte bui omdraaien naar een goede bui. Als je chagrijnig bent, je niet goed voelt en geen zin hebt om sociaal te doen, kan het helpen een knuffel te geven maar met name te krijgen. Een goede knuffel kan ervoor zorgen dat dat chagrijnige gevoel weer weg gaat.

8. Knuffelen herverbindt je lichaam met je geest. Door alle drukte, hectiek en chaos die je soms op een dag mee maakt, kan je een beetje uit contact raken met wat je eigenlijk voelt, sta je minder stil in het hier en nu. Een stevige knuffel kan ervoor zorgen dat je weer wat meer bewust wordt van dat hier en nu. Een knuffel kan je helpen een betere houding aan te nemen, dieper adem te halen en in een meer ontspannen staat te komen.

9. Knuffelen maakt ons betere knuffelaars. Het klinkt misschien een beetje gek, maar het is wel zo. Wanneer je de voordelen van een knuffel minder inziet, zul je ook minder van de voordelen kunnen genieten. Door het meer te doen, leer je ook in te schatten of iemand een knuffel nodig heeft en tegelijkertijd ervaar je ook zelf de voordelen van een knuffel die je geeft.

10. Knuffelen verhoogd geduld. Een verbinding met iemand wordt bevorderd wanneer je de tijd neemt om iemand te waarderen en erkennen. Een knuffel is een van de makkelijkste manieren om te laten zien dat je iemand erkent en waardeert. Het leven gaat snel, berichtje hier, appje daar. Je rent vaak van de ene afspraak naar de andere. Door wat meer stil te staan en je bewust te worden van je omgeving, de tijd te nemen iemand te waarderen en erkennen door het gevel van een knuffel, maakt dat je meer geduld krijgt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.