zondag 13 april 2014

Wat er in je lichaam gebeurt wanneer je cola drinkt

Dat cola niet gezond is voor je, dat wisten we natuurlijk allemaal we al. Op het internet vond ik zes stadia van wat er gebeurt in het eerste uur nadat je een glas cola hebt gedronken, en die zijn best wel choquerend. Misschien moeten we allemaal toch in het vervolg eerst goed nadenken voordat we een glas cola leegdrinken.
(18) Tumblr

In de eerste tien minuten: tien theelepels suiker dringen je lichaam binnen, dat is al het limiet wat je op een dag aan suikers binnen mag krijgen.

Na twintig minuten: je bloedsuiker piekt en dit zorgt voor een overvloed aan insuline. Je lever reageert hierop door al het suiker om te zetten in vet.

Na veertig minuten: op dit moment is de opname van cafeïne in het lichaam voltooid. Je pupillen zijn groter, je bloeddruk hoger, omdat je lever de suikers in de bloedbaan dumpt.

Na 45 minuten: nu gaat je lichaam dopamine aanmaken. Dopamine prikkelt de genotscentra in je hersenen, dit is hetzelfde effect wat drugs als heroïne op de hersenen hebben.

Na zestig minuten: het fosforzuur rooft mineralen als calcium, magnesium en zink uit je lichaam. Omdat cafeïne vochtafdrijvend werkt ga je deze mineralen uit plassen, terwijl die bestemd waren voor de opbouw van je botten en tanden.

Daarna: omdat er zoveel insuline is aangemaakt daalt nu je bloedsuikerspiegel erg waardoor je lichaam denkt dat er een te lage bloedsuikerspiegel is. Hierdoor krijg je een loom gevoel en kan je geïrriteerd raken. Je hebt een sterke behoefte aan suikers en neemt hierdoor snel nog een glas cola.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.