woensdag 3 september 2014

Wat is een droom?

Goede vraag, want iedereen droomt. Je zou denken dat wetenschappers daarom precies kunnen vertellen wat een droom is, maar niets is minder waar. Wat een droom is, en waar het precies toe dient is niet bekend, al zijn er wel vermoedens. Zo is gebleken dat men vaak droomt over dingen die men overdag heeft mee gemaakt.
Untitled

Dromen zouden helpen de gebeurtenissen te verwerken. Objectief gezien kunnen eigenlijk alleen de kenmerken van een droom beschreven worden. Wikipedia zegt het als volgt: een droom is de verzameling van beelden, geluiden, gedachten en gevoelens die iemand ervaart, als hij of zij slaapt. 

Een droom is daarom misschien het best te beschrijven als een film van je eigen gedachten. Tijdens rem slaap is je brein een hyperactieve video-projector. Doordat specifieke hersengebieden actief zijn en andere weer niet geldt er een omgedraaide verwerking van informatie: in plaats van dat je informatie uit de buitenwereld waarneemt, wordt informatie van uit de hersenen voor je ogen geprojecteerd - alsof het van buiten komt.

Een droom is dus een hallucinatie. Zoals iemand met schizofrenie overdag stemmen kan horen of imaginaire personen kan zien, is ieder mens iedere nacht pakweg anderhalf tot twee uur aan het hallucineren. Het enige verschil: 's nachts kan het, en overdag verstoort het.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.