Misschien is het dit aar het moment voor jou, misschien volgend jaar of misschien kom jij pas in 2016 aan de beurt, maar eens is het zo ver: je slaagt voor je eindexamen. Na een lange zomervakantie lonkt het studentenleven; de tijd waarin je sociale leven de grootste piek gaat meemaken die je ooit zult kennen.
Niet dus. Een op de vijf studenten voelt zich eenzaam. Ze gaan een paar keer per week op stap, studeren met anderen in de bibliotheek en eten zo nu en dan met hun huisgenoten. Het gedroomde studentenleven dus. Toch blijven ze zich alleen voelen. Wat deze studenten missen zijn echte vrienden. Mensen met wie het niet alleen gezellig is, maar met wie ze een echt gesprek kunnen voeren. Mensen die hen door en door kennen. Die vrienden dus met wie ze de hele middelbare schoolperiode hebben opgetrokken, maar die ze nu nooit meer zien, omdat... Waarom eigenlijk? Ik geef vier tips waardoor jij het maximale uit je nieuwe leven haalt, zonder je oude vriendschappen te verwaarlozen.
1. Sluit je niet af
De eerste maanden van een nieuwe opleiding zijn intensief, zeker wanneer je ervoor kiest om op kamers te gaan. Een nieuwe stad met nieuwe mensen zet je leven op zijn kop en dat maakt het heel verleidelijk om dat mailtje van die oude schoolvriend ongeopend in je mailbox te laten staan, met de gedachte 'dat beantwoord ik volgende week wel'. Voor je het weet is het zes maanden later, heb je nooit meer gemaild en blijkt je vriendengroep uit elkaar gevallen te zijn. Zonde! Zorg ervoor dat je vanaf het begin contact blijft onderhouden met je oude vrienden. Een sms'je op z'n tijd kan voldoende zijn.
2. Stuur de juiste mail
''Ja het lijkt me leuk om jullie weer eens te zien, dus als jullie even doorgeven wanneer het uitkomt, dan kijk ik op welke datum we allemaal kunnen'' is dus verkeerd. Ten eerste zit je nog twee maanden te wachten op antwoord van die vriend die in de Himalaya aan het paragliden blijkt te zijn en ten tweede gaat het je niet lukken om een datum te vinden waarop meer dan de helft kan. Laat je dus niet in de luren leggen door sites als datumprikker.nl, die datum bestaat gewoonweg niet. Tenzij je 5 maart 2014 snel genoeg vindt natuurlijk.
Hoe het wel moet is simpel: gooi de democratie het raam uit. Overleg is mooi, een afspraak is mooier. Wees duidelijk in wat je wil. Kies zelf een datum, plaats en activiteit en vraag wie er meedoet. Misschien zijn het twee van je virenden, misschien tien, maar je hoeft in ieder geval niet te wachten tot 2014 voor je ze weer eens ziet.
3. Maak van de nood een deugd
Iedere vrijdag twee uur in je eentje in de trein om naar je ouders te gaan? Kijk eens of je niet kunt reizen via Utrecht of een ander centraal punt, waar wat vrienden aan kunnen haken. Kost je misschien een halfuurtje extra, maar dan heb je wel weer bijgepraat. Andere variaties op dit thema zijn het weekendje weg in de studentenstad van je vriendin of het gezamenlijke kopje koffie op het station voor je naar je kamer of studie reist.
4. Creeer tradities
Misschien is die cursus pottenbakken in het dorpshuis niet iets wat je altijd al hebt willen doen, maar door het veel te hoge inschrijfgeld ben je er wel iedere week. Met al je vrienden. Een iets minder dwingende optie is het maandelijkse etentje of stapavondje. Wanneer je in de zomer na je eindexamen alvast de traditie introduceert om iedere eerste zaterdagavond van de maand iets leuks te doen, zit het alvast in ieders systeem en komt het niet in mensen op om af te zeggen.
Bron foto's:
1, 2, 3 en
4.