vrijdag 24 januari 2014

Maakt jouw huis je dik?

Je huis: een geliefde plaats waar jij je helemaal thuis voelt, maar ook een dik maker als je niet oppast. Met deze tips houd je ongezonde hapjes letterlijk op afstand.
Kitchen
Vaak gaat het eten op de automatische piloot. En daar zit nu juist het probleem. Doordat je alles pakt en eet zonder erbij na te denken, let je niet op wat je in je mond stopt. De kans bestaat dan dat je net even te veel en te ongezond eet. Gemiddeld maak je maar liefst 200 van die ondoordachte eet beslissingen per dag, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Ongelooflijk, maar waar. Door je eten op een andere plek neer te zetten, maak je in plaats van ongezonde keuzes juist gezonde beslissingen!

In de keuken: slim opruimen
Leg gezond eten zichtbaar in de koelkast en in je keuken. Ongezond voedsel verstop je in ondoorzichtige lades, bakjes of blikken. Want: zie je het niet, dan denk je er minder snel aan. Als die chocoladepunt in het zicht staat, is de kans groter dat je het pakt dan wanneer hij onder aluminiumfolie verborgen zit. Plaats blokjes kaas helemaal achter in de koelkast als je van jezelf weet dat je ze moeilijk kunt weerstaan. Leg fruitsalade, worteltjes of een stukje selderij juist vooraan. Zo pak je eerder gezonde snacks als je trek hebt. Maak het jezelf gemakkelijk: koop kant en klaar gesneden fruitsalade of schoongemaakte worteltjes. Als je je tussendoortje nog moet wassen, schillen en snijden, grijp je eerder naar ongezonde, snelle hapjes.
food
Aan tafel:
- Schep donker gekleurd op een lichtgekleurd bord en lichtgekleurd voedsel op een donker bord. Zo eet je minder, wijst onderzoek uit. Wanneer je rijst op een wit bord serveert, is de kans groot dat je twintig procent meer eet dan als het op een donker bord zou liggen.
- Zorg voor rustige achtergrondmuziek tijdens het eten. Luister je naar snelle muziek, dan ben je ook geneigd om sneller te eten.
- Maak de eettafel niet te gezellig met kaarslicht. Juist door goed te zien wat je eet, word je bewust van wat je in je mond stopt.
- Kies voor lange, smalle drinkglazen. Je drinkt dan namelijk minder. Het is puur optisch bedrog: een lang, smal glas lijkt groter, waardoor je hem minder snel vol schenkt. Van water mag je wel zo veel drinken als je wilt.

In de woonkamer: tv kijken en eten gaan niet samen
Als je voor de tv snackt of eet, pas je je eettempo aan aan het programma. Bij spannende, dramatische en vrolijke programma's eet je dus meer. Ook kun je niet bijhouden hoeveel je eet omdat je focust op de tv. Daarbij komt dat je een gewoonte creëert: je zet de tv aan, kiest een film en pakt een zak chips. Hierdoor associeer je een film met een zak chips en dat is niet best voor je gewicht. Toch zin om te snacken? Lies dan voor gezonde snacks. En doe ongezonde hapjes in een klein bakje en verbied jezelf meer te pakken als het op is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.