zondag 4 november 2012

Het nieuwe regeerakkoord, wat vind jij?

Na weken van onderhandelen is het regeerakkoord van VVD en PvdA eindelijk afgerond. Miljarden bezuinigingen worden doorgevoerd en daar zullen ook wij last van hebben. Studeren wordt namelijk steeds moeilijker door de afschaffing van de basisbeurs en het OV. Wat staat ons nog meer te wachten?


Het kabinet investeert zo'n 700 miljoen in het onderwijs en ze gaan het extra geld gebruiken om de kwaliteit te verhogen verhogen van de leraren. Dat betekend dus extra scholing voor de docenten.

Hetgeen wat wij, als de jongere bevolking, het meeste gaan voelen is de afschaffing van de basisbeurs. Stufi is nu voor iedereen gratis (mis je afstudeert binnen een bepaalde tijd), maar dat gaat veranderen. Er wordt namelijk een sociaal leenstelsel ingevoerd, dat wil zeggen, alles wat jij maandelijks van de overheid wil hebben -lenen dus- moet je allemaal weer terug gaan betalen.

Eigenlijk klinkt het allemaal wel logisch dat je geen geld krijgt, maar het maakt studeren wel een stuk moeilijker en bovendien als je klaar bent heb je een mega bedrag klaarliggen wat moet worden afbetaald. Geen leuk begin van je carriere dus, vooral als je geen goede baan kunt vinden.

Van de gratis OV-chipkaart moeten we helaas ook afscheidd nemen. Hier komt namelijk een kortingskaart voor in de plaats, dat betekend meer gaan betalen.

Zo zullen we maandelijks meer moeten gaan betalen, omdat we geen basisbeurs meer hebben (denk aan: huur, eten, boeken, school en alle andere kosten) en omdat we ook moeten gaan betalen voor de reis naar school.

Gelukkig wordt de langstudeerboete afschaft. Daar besparen we dan weer geld op en we kunnen gelukkig ook wat langer de tijd nemen over onze studie, mits we dat kunnen betalen natuurlijk.

Het is heel jammer dat we afscheid moeten nemen van de OV-stuntenkaart en de basisbeurs. Studeren is namelijk nu makkelijk omdat we maandelijks gesteund worden door de overheid. Terwijl het nu eigenlijk al moeilijk rondkomen is en veel studenten al moeten lenen.

Studeren wordt dadelijk lenen, lenen en nog eens lenen voor iedereen die geen ouders heeft die het allemaal voor ze kan betalen. Maar zeg nou eerlijk, wie heeft het tegenwoordig nu nog heel erg goed, zo goed dat de gehele studie, maandelijkse kosten van op kamers gaan en alle onderhoudskosten kan worden betaald door de ouders? Aangezien je zus of je broer waarschijnlijk ook nog graag wil studeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.